Konkurrencen om Årets Ret 2022 blev gennemført søndag den 28. august kl. 10.00 - 14.30 på Israels Pl. i København.
Følg med her på websitet og facebook.
Følg med her på websitet og facebook.
Hvert år siden 2000 (kåring af retter fra 1999) er Årets Ret blevet kåret. Alle de toneangivende kokke har gennem årene genskabt de nominerede retter for madanmelderne. Og ved den store Gallamiddag om aftenen kåres Årets Ret i de forskellige kategorier.
De nominerede & vindere til ÅRETS RET & Særpriser 2019
Hovedkategori "HAV"
Hovedkategori "LAND"
Hovedkategori "SØDT & OST"
- Jacob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl: Hvide asparges, søsalat, knivmusling
- Kristian Arpe-Møller, Formel B: Rimmet kammusling med ærter, fermenteret tomatsaft og citrusurter
- VINDER: Nikolai Nørregaard, Kadeau Bornholm: Rå kammusling, syltet hvid asparges & skovmyrer
- Søren Selin, AOC: Pære med gigas østers & kamille
- Anders Johst, Villa Vest: Østers fra Limfjorden, spidskål, stikkelsbær & persille
Hovedkategori "LAND"
- Claus Henriksen, Dragsholm Slot: Lammefjords grøntsager, urter fra haven, sauce på fermenterede grøntsager
- Jonas Mikkelsen, Frederiksminde: Tørret knudekål med saltede hvide ribs, courgetter, sesam, Gl. Knas & syrnet fløde
- VINDER: René Redzepi & Mette Brink Søberg, noma: Knoldselleri-shawarma
- Nicolai Nørregaard, Kadeau Bornholm: Soltørrede tomater & speget lammehjerte
- Brian Mark Hansen, Søllerød Kro: Oksemørbrad, rødbede, kaviar
Hovedkategori "SØDT & OST"
- Nick Curtin, Alouette: Mælkeis, citruscreme, olivenolie, kandiseret citrus
- VINDER: Brian Mark Hansen, Søllerød Kro: Jordbær, oliven, basilikum-is
- Claus Henriksen, Dragsholm Slot: Moseeg, pastinakbark, chokolade & hæg
- Kasper Hasse, Falsled Kro: Sommerbær fra haven, creme anglaise, peber & karameliseret citron
Særpriskategori "BISTRO"
Særpriskategori "BETJENING"
Særpriskategori "UDSKÆNKNING"
Særpriskategori "BAR" (tidl. VINBAR)
Særpriskategori "SMØRREBRØD"
- Restaurant Anarki/København
- VINDER: Nam Social Dining & Drinks/Aalborg
- Restaurant Bacchus/Odense
Særpriskategori "BETJENING"
- Jose Santos/Mielcke & Hurtigkarl
- Jens Pedersen/ARO
- VINDER: Peter Fagerland/Dragsholm Slot
Særpriskategori "UDSKÆNKNING"
- Henrik Levinsen/tidl. Roxie
- VINDER: Nina Højgaard Jensen/Kong Hans
- Saftmenu/Moment - Rikke Storm Overgaard
Særpriskategori "BAR" (tidl. VINBAR)
- TATA/Hotel Sanders
- VINDER: Broaden & Build
- Rouge Oysters
Særpriskategori "SMØRREBRØD"
- Restaurant HOS
- Selma
- VINDER: Aamanns 1921
Danske Madanmelderes 18. udgave af ÅRETS RET blev afholdt søndag den 2. september 2018
De nominerede & vinderne 2018
Kategori "HAV"
1. Anders Johst, Villa Vest / Slethvar i tern, glaskål, røde stikkelsbær & syltede radiser
2. Andreas Bagh, Marchal, d’Angleterre / Jomfruhummere med artiskokker
3. Rene Redzepi, noma / Søpindsvin
4. Will Smith, Format / Let saltet makrel, yuzu kosho, stikkelsbær & sprød tang
5. VINDER Thorsten Schmidt, Barr / Torskehale Barmite
1. Anders Johst, Villa Vest / Slethvar i tern, glaskål, røde stikkelsbær & syltede radiser
2. Andreas Bagh, Marchal, d’Angleterre / Jomfruhummere med artiskokker
3. Rene Redzepi, noma / Søpindsvin
4. Will Smith, Format / Let saltet makrel, yuzu kosho, stikkelsbær & sprød tang
5. VINDER Thorsten Schmidt, Barr / Torskehale Barmite
Kategori "LAND"
1. VINDER Eric Vildgaard, Jordnær / Blomkål med kaviar
2. Brian Mark Hansen, Søllerød Kro / Grillet oksehjertetomat med olivenhud
3. Søren Selin, AOC / Bagt løg med caviar & hyldeblomst
4. Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl / Kalvebrissel, brændt aubergine i svampe-ponzu med sudachi
5. Dennis Juhl Jensen, Textur / Fermenteret okse, saltet rogn, peberrod & sago
1. VINDER Eric Vildgaard, Jordnær / Blomkål med kaviar
2. Brian Mark Hansen, Søllerød Kro / Grillet oksehjertetomat med olivenhud
3. Søren Selin, AOC / Bagt løg med caviar & hyldeblomst
4. Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl / Kalvebrissel, brændt aubergine i svampe-ponzu med sudachi
5. Dennis Juhl Jensen, Textur / Fermenteret okse, saltet rogn, peberrod & sago
Kategori "SØDT & OST"
1. Kasper Tind Hasse, Falsled Kro / "Æble" lavet af hvid chokolade med æblemos
2. Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl / Hybenrose med gedemælk
3. VINDER Matt Orlando, Amass / Raspberries, Sage, Toasted Porter Grain Cream
4. Kristian Baumann, 108 / Solbærsorbet med hasselnøddemælk
5. Brian Mark Hansen, Søllerød Kro / Ølands-ost med havreflager
1. Kasper Tind Hasse, Falsled Kro / "Æble" lavet af hvid chokolade med æblemos
2. Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl / Hybenrose med gedemælk
3. VINDER Matt Orlando, Amass / Raspberries, Sage, Toasted Porter Grain Cream
4. Kristian Baumann, 108 / Solbærsorbet med hasselnøddemælk
5. Brian Mark Hansen, Søllerød Kro / Ølands-ost med havreflager
ÅRETS SÆRPRISER 2018
BISTRO
- VINDER Textur
- Barr
- Sanchez
BETJENING
- Morten Steen Andersen, Format
- VINDER Helle Lieffroy, Restaurant Lieffroy
- Morten Mag, Den Røde Cottage
UDSKÆNKNING
- Johan Blasbjerg, Barr
- Riccardo Marcon, Barabba
- VINDER Mads Kleppe, noma
Smørrebrød (ny kategori 2018)
- VINDER Palægade, Kbh.
- Selma, Kbh.
- Mortens Kro, Aalborg
Vinbar (ny kategori 2018)
- VINDER Pasteur, Kbh.
- LaLou Vinbar, Odense
- Nr. 30/Nansensgade, Kbh.
Danske Madanmelderes 17. udgave af ÅRETS RET blev afholdt søndag den 27. august 2017.
Vinderne 2017
KATEGORI HAV
Skærising barbecue -Søren Selin, AOC
KATEGORI LAND
Selleri, havgus, skovmærke & hvide asparges -Nicolai Nørregaard, Kadeau
KATEGORI SØDT & OST
Blomme med mere blomme & brun ost -Torsten Vildgaard, Restaurant Studio
KATEGORI BISTRO
Cafe Stranden, Henne Strand
KATEGORI BETJENING
Restaurant Frederikshøj, Aarhus
KATEGORI SNACK
VeVe
KATEGORI UDSKÆNKNING
Christian Nedergaard, Admiralgade 26 - København
Følg med på Facebook.
Vinderne 2017
KATEGORI HAV
Skærising barbecue -Søren Selin, AOC
KATEGORI LAND
Selleri, havgus, skovmærke & hvide asparges -Nicolai Nørregaard, Kadeau
KATEGORI SØDT & OST
Blomme med mere blomme & brun ost -Torsten Vildgaard, Restaurant Studio
KATEGORI BISTRO
Cafe Stranden, Henne Strand
KATEGORI BETJENING
Restaurant Frederikshøj, Aarhus
KATEGORI SNACK
VeVe
KATEGORI UDSKÆNKNING
Christian Nedergaard, Admiralgade 26 - København
Følg med på Facebook.
Hovedtema i 2017 var "Økologi" |
Ny ÅRETS RET-statuette
Foreningen Danske Madanmeldere har I samarbejde med kunstneren Anne Mette Borgkvist udviklet en helt ny statuette; en bronze statuette af fyldepen og gaffel. “Vi er stolte over at kunne overrække dette kunstværk, der symboliserer anmelderens arbejde, som jo handler om at smage, notere sig indtrykkene og formidle dem videre,” siger foreningens formand, gastronomi-redaktør Ole Troelsø fra Børsen. Årets Ret er Danske Madanmelderes årlige kåring af de bedste retter, serveret på danske restauranter i det forløbne år. Der nomineres 15 retter til finalen. Samme aften kåres vinderne ved Årets Rets Prisfest, og den ny statuette overrækkes til årets bedste retter i kategorierne 'HAV', 'LAND', 'SØDT & OST' – og i kategorierne årets bedste 'BISTRO', 'BETJENING', 'UDSKÆNKNING' og ‘SNACK'. Statuetterne 2017 er sponsoret af Sigurd Müller Vinhandel |
Vinderne i Årets Ret 2016
KATEGORI HAV
Fermenteret selleri & taskekrabbe
KATEGORI LAND Grøntsagsterrin, tomatvand & kamille
KATEGORI SØDT & OST Polynesisk vanille-is med variation af citrusfrugter
|
ÅRETS SÆRPRISER
BISTRO: Eldorado BETJENING: Henrik Pedersen, Restaurant Babette UDSKÆNKNING: Jens Peter Skov, Sallingsund Færgekro SNACKS: KOKS |
Vinderne i Årets Ret 2015
KATEGORI HAV
Letsaltet kulmule & kulmule skæl, persille stilke & finsk kaviar i kærnemælk Rasmus Kofoed, Geranium KATEGORI LAND Svovlporesvamp, hyldeblomst & kaviar Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl KATEGORI SØDT & OST Ærter, råmælks-is, grønne jordbær, stikkelsbær & mynte Daniel Kruse, Restaurant Stammershalle, Bornholm |
ÅRETS SÆRPRISER
BISTRO: Bæst BETJENING: Henrik Petersen, Stammershalle UDSKÆNKNING: Peter Pepke, Kong Hans SNACKS: Kiin Kiin |
Vinderne i Årets Ret 2014
KATEGORI HAV
Torsk, kål, østers, hamp, brændt smør og ostevalle. Nicolai Nørregaard, Kadeau KATEGORI LAND Kartoffel, andehjerter og hvid ponzu. Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl KATEGORI SØDT & OST Kartoffel og blomme. Rene Redzepi, noma |
ÅRETS SÆRPRISER
BISTRO: KUL BETJENING: Kadeau UDSKÆNKNING: Martin Bek, Formel B SNACKS: AOC |
Fotos 2014
Fotos 2013
Verdens bedste kokke dyster om Årets Ret
Blandt de retter, Danske Madanmeldere har prøvespist i det forløbne år, honoreres den bedste inden for kategorierne:
- HAV
- LAND
- SØDT & OST
VURDERINGSKRITERIER FOR ÅRETS RET
Kriterierne for vurderingen er rettens smag, dens idé og dens udseende. Vægtningen er følgende:
Smagen - op til 20 points
Idéen - op til 20 points
Udseende - op til 10 points
Et særligt dansk islæt kan honoreres, men det giver ikke ekstra points at sammensætte en ret bestående af kun danske råvarer, hvis der ikke også er en yderligere gennemgående idé i retten. Det velkomponerede og enkle påskønnes, det teknisk veludførte ligeså. Man kan honorere enestående sammensætninger af råvarer og tilberednings-teknikker, selv om en eller flere hidrører fra andre madkulturer end den danske. Der bør være et væsentligt element i retten – bortset fra kokkens arbejdssted – der retfærdiggør, at man retter opmærksomheden mod netop den.
Smagen
Med smag er det tydeligt, hvad der menes – retten skal simpelthen smage godt, og teksturen skal være velgørende. Smagen spiller en stor rolle i Årets Ret. I bedømmelsen gives en kort og koncis beskrivelse af smagens særlige egenskaber: Hvad er det, der gør smagen særligt vederkvægende.
Ideen
Idéen er det sværeste kriterium at beskrive. Idéen bag retten kan måske være et resultat af en udenlandsk koks møde med det danske køkken og den danske kultur. Der kan også være tale om en (ny) fortolkning af en klassisk ret, hvor fortolkningen rummer noget dansk, eksempelvis en dansk ret tilberedt med andre råvarer end forventet. Idéen behøver ikke nødvendigvis at udstråle nytænkning. Retter, som demonstrerer en høj håndværksmæssig kapacitet, favoriseres.
Udseende
Udseende er det sidste kriterium, der skal tages hensyn til. Udseendet vægter mindre end de to foregående kriterier, men retten må – som et minimum – aldrig støde øjet. I bedømmelsen kan man anføre særlige tungtvejende forhold vedrørende udseendet.
SÆRPRISERNE
Bistro
Kald det bistro, brasserie, trattoria eller smørrebrødsrestaurant. Med Årets Bistro hædrer vi årets bedste tiltag indenfor den enkle, men smukke gastronomi, som man finder prisklassen under gourmetrestauranterne.
Udskænkning
Årets udskænkning går til den, det og eller de, som har gjort noget særligt for serveringen af drikkevarer i årets løb. Det være sig en vin- eller ølbar, en sommelier eller et vinkort.
Betjening
Her hædrer vi den gode service. Det være sig det gode værtskab, den virtuose tjener eller spisestedets samlede stab.
Snack
De seneste år er menuerne udbygget i starten. Kald det happer, starter eller amuse - vi kalder det snack og hylder kokkenes vildskab og lyst til nybrud med de små mundfulde inden den rigtige menu begynder.
NOMINERING OG DOMMERPANEL
De 15 nominerede retter bliver udpeget af Danske Madanmeldere.
Ved finalen bedømmes de nominerede retter af et dommerpanel ligeledes bestående af medlemmerne fra Danske Madanmeldere.
Kriterierne for vurderingen er rettens smag, dens idé og dens udseende. Vægtningen er følgende:
Smagen - op til 20 points
Idéen - op til 20 points
Udseende - op til 10 points
Et særligt dansk islæt kan honoreres, men det giver ikke ekstra points at sammensætte en ret bestående af kun danske råvarer, hvis der ikke også er en yderligere gennemgående idé i retten. Det velkomponerede og enkle påskønnes, det teknisk veludførte ligeså. Man kan honorere enestående sammensætninger af råvarer og tilberednings-teknikker, selv om en eller flere hidrører fra andre madkulturer end den danske. Der bør være et væsentligt element i retten – bortset fra kokkens arbejdssted – der retfærdiggør, at man retter opmærksomheden mod netop den.
Smagen
Med smag er det tydeligt, hvad der menes – retten skal simpelthen smage godt, og teksturen skal være velgørende. Smagen spiller en stor rolle i Årets Ret. I bedømmelsen gives en kort og koncis beskrivelse af smagens særlige egenskaber: Hvad er det, der gør smagen særligt vederkvægende.
Ideen
Idéen er det sværeste kriterium at beskrive. Idéen bag retten kan måske være et resultat af en udenlandsk koks møde med det danske køkken og den danske kultur. Der kan også være tale om en (ny) fortolkning af en klassisk ret, hvor fortolkningen rummer noget dansk, eksempelvis en dansk ret tilberedt med andre råvarer end forventet. Idéen behøver ikke nødvendigvis at udstråle nytænkning. Retter, som demonstrerer en høj håndværksmæssig kapacitet, favoriseres.
Udseende
Udseende er det sidste kriterium, der skal tages hensyn til. Udseendet vægter mindre end de to foregående kriterier, men retten må – som et minimum – aldrig støde øjet. I bedømmelsen kan man anføre særlige tungtvejende forhold vedrørende udseendet.
SÆRPRISERNE
Bistro
Kald det bistro, brasserie, trattoria eller smørrebrødsrestaurant. Med Årets Bistro hædrer vi årets bedste tiltag indenfor den enkle, men smukke gastronomi, som man finder prisklassen under gourmetrestauranterne.
Udskænkning
Årets udskænkning går til den, det og eller de, som har gjort noget særligt for serveringen af drikkevarer i årets løb. Det være sig en vin- eller ølbar, en sommelier eller et vinkort.
Betjening
Her hædrer vi den gode service. Det være sig det gode værtskab, den virtuose tjener eller spisestedets samlede stab.
Snack
De seneste år er menuerne udbygget i starten. Kald det happer, starter eller amuse - vi kalder det snack og hylder kokkenes vildskab og lyst til nybrud med de små mundfulde inden den rigtige menu begynder.
NOMINERING OG DOMMERPANEL
De 15 nominerede retter bliver udpeget af Danske Madanmeldere.
Ved finalen bedømmes de nominerede retter af et dommerpanel ligeledes bestående af medlemmerne fra Danske Madanmeldere.